Brzoskwinie w syropie – przepis

wpid-20150807_111617.jpg1 kg dojrzałych brzoskwiń
szklanka cukru
0,5 szklanki wody (jeśli chcemy zrobić dżem, nie dodajemy wody i gotujemy owoce odpowiednio dłużej, żeby uzyskały bardziej zwartą konsystencję)
kora cynamonu
4 goździki
skórka starta z połowy sparzonej cytryny
sok wyciśnięty z połowy cytryny (bez pestek)
Czas przygotowania: 15 minut
Gotowanie i pasteryzacja: 75 minut

  1. Brzoskwinie myjemy dokładnie, wyjmujemy pestki i kroimy na kawałki. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na 1-2 godziny, żeby puściły sok.
  2. Owoce wkładamy do garnka. Dodajemy korę cynamonu, skórkę i sok z cytryny, goździki, wodę. Gotujemy na małym ogniu przez 40-50 minut.
  3. wpid-20150807_132714.jpgGdy owoce gotują się mniej więcej od 20 minut, wkładamy umyte słoiki i nakrętki do zimnego piekarnika. Na 1 kg owoców będą potrzebne 4 słoiki o pojemności 250 ml. Piekarnik nastawiamy na 125 stopni i pasteryzujemy słoiki przez 20-30 minut.
  4. Gdy owoce skończą się gotować przekładamy je do gorących słoików. Starannie zakręcamy i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut uważając, żeby słoiki się ze sobą nie stykały. Potem wyłączamy piekarnik i zostawiamy przetwory w środku aż do wystygnięcia.

wpid-20150807_140558_richtonehdr.jpg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s