Nalewka kawowa – przepis

wpid-20150809_173841.jpg1,5 szklanki ziaren kawy
kora cynamonu
szklanka brązowego cukru
1 l krupniku lub winiaku
100 ml spirytusu
Czas przygotowania: 15 minut
Degustacja po miesiącu.

  1. Ziarna kawy i korę cynamonu wsypujemy do słoja.
  2. Zasypujemy cukrem.
  3. Wlewamy winiak i spirytus.
  4. Mocno wstrząsamy słojem i odstawiamy w ciemne miejsce. Regularnie zaglądamy do nalewki i potrząsamy nią (tak co 1-2 dni)
  5. Nalewka jest gotowa wtedy, gdy wszystkie ziarna kawy opadną na dno słoja. Dzieje się to po miesiącu.

wpid-picsart_1440686015062.jpg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s