Nalewka wiśniowa z rozmarynem – przepis

wpid-20150814_223824.jpg1,3 kg wiśni
szklanka brązowego cukru
kilka gałązek świeżego rozmarynu
200 ml spirytusu
0,5 szklanki wody
500 ml wódki
Czas przygotowania: 60 minut (drylowanie!)
Degustacja: Po miesiącu. Co najmniej…

  1. wpid-20150814_204359.jpgWiśnie drylujemy ręcznie lub przy pomocy któregoś z mądrych urządzeń zwanych drylownicami. Polecam drylowanie ręczne – to prawie technika medytacyjna :).
  2. Wiśnie bez pestek wrzucamy do 3 l słoja z dodatkiem soku, który pojawił się w trakcie drylowania.
  3. wpid-20150814_212842.jpgZasypujemy owoce cukrem i dodajemy gałązki rozmarynu.
  4. W innym naczyniu mieszamy spirytus z wodą. Wlewamy do słoja z wiśniami i dolewamy wódkę. Alkohol powinien przykryć owoce, rozmaryn może wystawać.
  5. Mocno zakręcamy słój, wstrząsamy nim kilka razy i odstawiamy na parapet.
  6. Regularnie (co 1-2 dni) potrząsamy słojem i obserwujemy, jak cukier się rozpuszcza, a nalewa nabiera głębokiej, wiśniowej barwy.
  7. Po miesiącu filtrujemy nalewkę i zlewamy do butelek. Pozwalamy jej leżakować dalej w ciemnym miejscu.

wpid-20150814_223325.jpgwpid-20150920_091335_richtonehdr.jpg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s