Zdrowaśka listopadowa – przepis

image

Na horyzoncie listopadowe ciemności i kataralne symfonie. W deszczu jadę na bazar po imbir, cytryny i pomarańcze. Dziś powstanie nalewka „Zdrowaśka”, głęboko pomarańczowa i rozgrzewająca aż do kości.

Składniki:

  • 4 duże pomarańcze
  • 4 cytryny
  • kawałek korzenia imbiru
  • 4-5 łyżek miodu lipowego
  • 3 goździki
  • 0,5 l wódki
  • 100 ml spirytusu

Sposób przygotowania

  1. Dokładnie umyć cytrusy i sparzyć je.
  2. Zetrzeć skórkę z 2 pomarańczy i 2 cytryn. Z miąższu wycisnąć sok.
  3. Pozostałe 2 pomarańcze i 2 cytryny starannie obrać, usuwając całą białą skórkę i pestki. Pokroić w plastry. Jeśli nie obierzemy cytrusów starannie, nalewka zgorzknieje.
  4. Wszystko umieścić w 3 l słoju.
  5. Dodać obrany i pokrojony imbir, goździki i miód.
  6. Zalać wódką i spirytusem.
  7. Wstrząsnąć i odstawić w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Co kilka dni potrząsać.
  8. Po miesiącu przefiltrować i rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu.
  9. Stosować w rozsądnych dawkach, gdy na dworze zimno, ciemno i mokro. Nie mieszać z aspiryną, paracetamolem, ibupromem ani atybiotykami :).

image

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s