Nalewka z mango i owocu granatu – przepis

Listopad coraz bardziej listopadowy. Na straganach zaczynają się pojawiać tropikalne owoce w rozsądnych cenach. I gdy myśli są listopadowe, lubię zamknąć trochę słońca w szklanym słoju. Bardzo mi też potrzeba zdecydowanych kolorów i intensywnych zapachów…

Składniki:wpid-picsart_11-09-08.28.41.jpg

  • Duże mango
  • Duży owoc granatu
  • Duża pomarańcza
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,7 l wódki

Degustacja po miesiącu.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dokładnie umyć, a pomarańczę sparzyć wrzątkiem.
  2. Obrać mango i pokroić na kawałki. Wrzucić do słoja o pojemności 3 l.
  3. Obrać granat i wydobyć pestki z białych łupinek. Dodać do mango.
  4. Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Z owocu wycisnąć sok, a potem wlać wraz ze startą skórką do słoja.
  5. Zasypać całość cukrem.
  6. …I zalać wódką.
  7. Wstrząsnąć energicznie i odstawić na parapet na 4 tygodnie. Co kilka dni wstrząsać.
  8. Po miesiącu można filtrować do butelek.

picsart_12-07-07.00.09.jpg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s