Listopad coraz bardziej listopadowy. Na straganach zaczynają się pojawiać tropikalne owoce w rozsądnych cenach. I gdy myśli są listopadowe, lubię zamknąć trochę słońca w szklanym słoju. Bardzo mi też potrzeba zdecydowanych kolorów i intensywnych zapachów…
- Duże mango
- Duży owoc granatu
- Duża pomarańcza
- 3/4 szklanki cukru
- 0,7 l wódki
Degustacja po miesiącu.
Sposób przygotowania:
- Owoce dokładnie umyć, a pomarańczę sparzyć wrzątkiem.
- Obrać mango i pokroić na kawałki. Wrzucić do słoja o pojemności 3 l.
- Obrać granat i wydobyć pestki z białych łupinek. Dodać do mango.
- Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Z owocu wycisnąć sok, a potem wlać wraz ze startą skórką do słoja.
- Zasypać całość cukrem.
- …I zalać wódką.
- Wstrząsnąć energicznie i odstawić na parapet na 4 tygodnie. Co kilka dni wstrząsać.
- Po miesiącu można filtrować do butelek.