Adwentówka (nalewka z suszu) – przepis

Na bazarze pojawił się mój ukochany susz. W tym roku poza tradycyjnym kompotem, który zamierzam wlać do słoików z myślą o styczniowych i lutowych wieczorach, przygotowałam również nalewkę. Żeby była gotowa na świąteczny stół, należy ją przygotować w pierwszych dniach grudnia.

picsart_12-02-05.04.08.jpg

Składniki

  • 300 g suszu (jabłka, gruszki i co tam jeszcze)
  • 200 g wędzonych śliwek z pestką (nie kalifornijskich drylowanych)
  • duża pomarańcza
  • laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 3 duże łyżki miodu
  • 2 x 0,5 l  krupniku miodowego lub winiaku (drugą butelkę dolewamy po 2-3 dniach, jak susz wchłonie alkohol)
  • 0,5 l wódki
  • 150 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Susz i wędzone śliwki wsypujemy do 3 l słoja
  2. Do garnka wlewamy wodę, miód, dodajemy goździki i laskę cynamonu. Podgrzewamy na małym ogniu.
  3. Sparzamy pomarańczę.
  4. Startą skórkę dodajemy do garnka.
  5. Resztę kroimy na plasterki, usuwamy pestki i białe skórki – dodajemy do słoja z suszem.
  6. Gdy woda jest już gorąca, ale jeszcze się nie gotuje, wlewamy do niej krupnik (winiak) i wódkę. Podgrzewamy dalej. Gdy płyn zacznie już mocno parować, ale jeszcze zanim zawrze, zdejmujemy go z ognia i zalewamy owoce w słoju.
  7. Energicznie wstrząsamy słojem i odstawiamy na parapet, gdzie nalewka będzie spokojnie czekać na Boże Narodzenie. Co 1-2 dni wstrząsamy słojem. Po 2-3 dniach, gdy susz wchłonie alkohol, dolewamy jeszcze 0,5 l winiaku.
  8. Filtrujemy przez bawełnianą ściereczkę lub pieluszkę tetrową i rozlewamy do butelek. Pasuje do sernika i makowca. I do klusek z makiem też.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s