Konfitury z wiśni, truskawek i borówek – przepis

wpid-20150824_205932_richtonehdr.jpgW przyszłym roku będę mądrzejsza i zrobię te przepyszne konfitury w lipcu, a nie pod koniec sierpnia. Teraz wychodzą dość drogo i są opcją tylko dla zdesperowanych, którzy chcą za wszelką cenę zatrzymać kończące się lato. Zatrzymywanie czasu w miejscu nie jest tanie – wychodzi około 7-8 zł za słoik, jeśli nie ma się własnego ogródka z krzakami borówek, sadem wiśniowym i jesienną odmianą truskawek. Ja nie mam, więc korzystam z owoców miejscowej mafii owocowo-warzywnej. Czy warto? Według mnie tak. Mimo wszystko.wpid-20150824_193052_richtonehdr.jpg

Składniki na 3 słoiki o pojemności 250 ml:
– 70 dag wiśni
– 50 dag truskawek
– 25 dag borówek amerykańskich
– 0,5 cytryny
– niecała szklanka brązowego cukru
– 3 goździki
Czas przygotowania: 30 minut (drylowanie!)
Smażenie i pasteryzacja: 1 godz. 40 min.

  1. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na połówki. Przekładamy do garnka.
  2. Dodajemy umyte borówki i całość zasypujemy cukrem.
  3. Gdy owoce puszczają sok, drylujemy wiśnie. Ja wciąż jeszcze robię to ręcznie, ale chyba się złamię i nabędę drylownicę. Niech żyje postęp!
  4. Wydrylowane wiśnie wraz z sokiem dodajemy do pozostałych owoców. Wrzucamy goździki. Włączamy niewielki ogień.
  5. Gdy owoce zaczynają się smażyć, szorujemy cytrynę i sparzamy ją. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połówki. Uważamy na gorzkie pestki. Sok i skórkę dodajemy do konfitur.
  6. Konfitury powinny smażyć się na małym ogniu około 1 godz. 15 minut.
  7. Gdy zostanie 30 minut, wstawiamy umyte słoiki i nakrętki do zimnego piekarnika. Nastawiamy na 130 stopni.
  8. Przekładamy gorące konfitury do wypieczonych słoików. Moim odkryciem stulecia okazał się lejek do przetworów, który dopasowuje się do rozmiaru słoika. Koszt 4 zł, a ile szczęścia. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Potem wyłączamy piekarnik i zostawiamy konfitury w środku, aż ostygną. Najlepiej na noc.
  9. Wyskrobujemy resztki konfitur z garnka i je zjadamy. A co.

Jedna uwaga do wpisu “Konfitury z wiśni, truskawek i borówek – przepis

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s